Zarandok-ut-2013-067-600x400
szeptember 29, 2013 Hírek Nincs hozzászólás

Zarandok-ut-2013-067-600x400

Az Apáti ortodox egyház hívei minden évben terveznek zarándok utat a szomszédos Romániába. Igénylik ezt a hívek, mert ki-ki a maga hite szerint ilyen utakon feltöltődik lelkiekben.

Ez az út két napos volt. Dr. Origen Sabau esperes úr és Blága János kántor olyan programot igyekeztek összeállítani, hogy a jelentkezőknek sok élményben legyen része.

Körösszegapáti, – Nagyvárad,- Arad, – Temesvár, -Caránsebes, – Herkulesfürdő, – Orsova,- Vaskapu erőmű volt az útvonal.

Útközben elsőnek az Arad melletti Gaj városnegyed peremén álló Oszlopos Simeonnak szentelt ortodox női kolostort látogatták meg.

Arad városát alig hagyta el a csoport, s egy újabb, Románia egyik legrégebbi kolostora következett. A régi hagyomány szerint, egy pásztor által terelt bika, csodatevő Szűz Máriát a kis Jézussal ábrázoló képet túrt ki. Ott építették fel a Hodos- Bodrog kolostort. A kép ma is látható. A kolostor első dokumentuma 1177-ből való.

E kolostorban éltek Sofronie és Siluan szerzetesek, akik később püspökök lettek.

Caránsebest elhagyva Armenis (Örményes) település határában a 70-es főút mentén található egy majd két és fél évszázados remete kolostor a Manastirea Piatra Scrisa (magyar nevén írott kő) a Temesen átívelő híd lábánál.

A több száz kilométeres út megtétele után érkezett a csoport a Cserna folyó mentén és a Cserna hegy völgyében található Herkulesfürdő településre. Ott volt a kényelmes szállás. Még az első nap sikerült a város nevezetességeit megtekinteni.

Érdekes volt a hegy oldalából forrásként állandóan folyó meleg vízben kezet mosni. Látni a Cserna folyó medrében feltörő gyógyvízben a teknőként kialakított mélyedésben lábát, karját áztató idős embert. Ez ott az ingyen gyógyfürdő.

Másnap reggel tovább utazott a csoport a közeli, Duna menti Orsova városába. Ott a Szent Anna kolostor a Duna szorosban található a Mosu domb tetején. A legtöbb kolostor keletkezése valamilyen legendához köthető. Itt a keletkezés kiváltója egy megtörtént eseményhez köthető. A két világháború közötti időszak újságírója alapította, aki Orsova környékén harcolt alhadnagyként az I. világháborúban. 1916 őszén itt a dombon fedte be egy lövedék által felásott föld őt és katonatársát. Életben maradtak és akkor az újságíró megfogadta, hogy ezen a helyen kolostort fog építeni, hogy túlélésüket megköszönje és emléket állítson a háborúban elesetteknek. A Szent Anna kolostor nevét az alapító édesanyja után kapta.

E kolostorban vettek részt a hívek a vasárnapi misén dr. Origen Sabau esperes úr vezetésével.

Ezután egy érdekes és különleges program a sétahajózás következett a Dunán. Eleinte többen szorongtak a nagy víz láttán, de később megnyugodtak és élvezték a közelben és távolban látott szép vidéket. Miután pedig elköszönt a csoport a vendéglátó orsovai kolostor lakóitól tovább folytatta útját. a Vaskapui vízlépcsőhöz. Lehetett látni azt, hogy az épített ipari létesítmény milyen hatalmas és miként szolgálja az embert. Az idő pedig gyorsan eltelt, indulni kellett hazafelé. A kényelmes autóbusz és a kiválóan vezető gépkocsivezetőnek köszönhetően, ha elfáradva is, a csoport szerencsésen hazaérkezett Körösszegapátiba.

Idő elteltével pedig mindenki kellemesen fog visszaemlékezni erre a szép és tartalmas zarándokútra, köszönhető ez dr. Origen Sabau esperes úrnak és a Blága János irányítása alatt lévő helyi román nemzetiségi önkormányzatnak, aki komoly pénzösszeggel segítette a zarándokút megvalósítását.

 

– Vmirjáncki József –

Written by admin.korosszegapati