Karacsonyi keszulodes 2014 037
december 11, 2014 Hírek Nincs hozzászólás

Karacsonyi keszulodes  2014 037
A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája, Körösszegapáti Nagyközségi Önkormányzata és a Magyarhomorogi Szabó Pál Általános Iskola Körösszegapáti Általános Iskola Tagintézménye Karácsonyi hagyományőrző napot rendezett a településen. Pénteken délelőtt a kultúrház termében gyülekeztek az érdeklődők.

Pintye Edit a település alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, Hermann Attilát és Hajdú Sándornét, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei munkatársait, dr. Origen Sabau esperes urat a helyi román nemzetiségi önkormányzat elnökét.
A karácsonyi ünnepkör egyik legszínesebb formáját elevenítették fel a körösszakáli és a körösszegapáti iskola tanulói. Magyar és román nyelven énekeltek, regöltek. A Bihari románok turkajárás szokásának bemutatása nagy figyelmet váltott ki a megjelentek körében.
A körösszakáli csoportot Far Éva tanítónő, a helybeli szereplőket Sáfrányné Berényi Mária tanítónő és Oláh Ildikó tanárnő készítették fel erre a bemutatóra.
Külön érdekessége volt a hagyományőrző napnak, hogy a felnőttek megsütötték  azokat a süteményeket, tésztákat, melyeket  az itt lakók a  karácsonyi ünnepekre szoktak készíteni. Sült: cifra kalács, lekváros, hájas tészta, lekváros kifli, kapros lepény, pogácsa, káposztás béles, oláh palacsinta.
A kultúrházban megrendezett bemutató után az iskola termeiben a Bihari Népművészeti Egyesület tagjai karácsonyi kézműves játszóházzal várták az érdeklődőket. Lehetőség kínálkozott mézeskalácsot készíteni, díszíteni és sütni.  A szakemberek segítségével a gyerekek, de a felnőttek is karácsonyi díszeket, emléktárgyakat készíthettek.
Ezen a napon, a rendezvényen megjelentek megtalálták a hozzájuk közel álló programot és egy nagyon kellemes és tartalmas napot töltöttek el együtt a szeretet jegyében. 

 

A fotók a rendezvényen készültek >>>                    (Foto Vmirjáncki József)

Written by admin.korosszegapati