hazszenteles1-600x400
január 2, 2013 Hírek Nincs hozzászólás

Az óév befejezésének időszaka, az új kezdetének ünnepi hangulata folytatódik az ortodoxoknál, amikor a hívek január másodikán várják papjukat házszentelésre.

hazszenteles1-600x400

Reggel nyolc órakor harangszó jelzi, hogy indulnak a házszentelők a település lakóihoz. Dr. Origen Sabau kereszttel és bazsalikom csokorral a kézben, a kántor Blága János a szentelt vízzel teli kancsóval.  Elől pedig fehér lepelbe öltözött gyerekek, akik csengettyűszóval jelzik a házszentelők érkezését. A csengő hangja azt is jelzi a lakóknak, hogy a településen merre jár a csapat.

A hívek pedig várják őket. A gazda előre kitárja a kaput, mellyel jelzi, hogy oda térjenek be. A szobába égő gyertyával várják őket, a betérők énekelnek, majd a pap szenteltvízzel meghinti a ház lakóit, bejárják a lakást és megszentelik azt is. (néhol még az udvart, s az állatokat is) 

A házigazda tésztával, itallal kínálja a házszentelőket. Rövid beszélgetés következik a háziakkal. Főleg egyházi témákról.

De indulni kell tovább, mert még sokan várják a településen a házszentelőket, mert a hívek hisznek abban, hogy a szentelés megóvja őket ebben az évben is a gonosztól, minden rossztól és bajtól. Arra pedig szükség lesz ebben az évben is.

Written by admin.korosszegapati