Ortodox-Husveti-koermenet-2014-014-600x400
április 19, 2014 Hírek Nincs hozzászólás

Ortodox-Husveti-koermenet-2014-014-600x400Ebben az évben a nyugati és a keleti kereszténység ugyanazon a napon ünnepli Jézus Krisztus feltámadását. Ez kivételes évjárat ilyen tekintetben.

A nyugati kereszténységnél a karácsony, az ortodoxoknál a húsvét a fő ünnep. Az elmúlt évtizedben több alkalommal esett a húsvét közös napokra, így a két tábor akarata most érvényesült.

Körösszegapátiban a húsvéti ünnep alapvetően a délutáni és az éjszakai körmenetben csúcsosodott ki.

A nagypénteki körmenetben Krisztus szimbolikus temetése a legfontosabb mozzanat, amikor a hívek fekete ruhába öltözve, fekete zászlókkal harangzúgás kíséretében járták körül templomukat. Ez a nap Jézus kereszthalálának emléknapja az egész világon, így a körösszegapáti ortodoxoknál is.

Nagyszombat éjszakáján, éjfélkor gyülekeztek a hívek a templomban, talán többen, mint más alkalommal. Majd éjfélkor dr. Origen Sabau tisztelendő vezetésével kivonultak a hívek égő gyertyával a kezükben a templomkertbe, ahol mise hangzott el. Miután az befejeződött megszólaltak a harangok és a hívek elől a már színes zászlókkal megkezdődött a feltámadási körmenet. A pap, kereszttel a kezében, a hívek, követve Őt, énekelve járták körül a templomot.

Nagyszombat éjszakájával ér véget a böjt is. Ezután pedig kezdődik az ünneplés, a családok találkozása, a húsvét másodnapján, hétfőn pedig a locsolkodás.

Written by admin.korosszegapati