március 26, 2012 Hírek Nincs hozzászólás

Hatodik alkalommal volt a településen Mihai Eminescu nagy román költő emlékére megrendezett szavalóverseny. Ezen az eseményen a hazai románok lakta települések iskoláinak tanulói vesznek részt. Előbb megrendezik az iskolai döntőket korcsoportonként és a legjobb eredményt elérők utaznak Körösszegapátiba. Ebben az évben tíz település 28 tanulója mondott egy kötelező és egy szabadon választott verset a költőtől román nyelven.Szavalovers.-resztvevoi-2012-063-600x400Hajdú-Bihar megyéből Bedő, Furta, Pocsaj, Körösszakál és a házigazda Körösszegapáti iskola nevezte be tanulóit a versenyre. A gyerekek teljesítményét a résztvevő településektől független zsűri értékelte és hozta meg a döntését.

Vad Erzsébet a rendezők nevében köszöntötte Kreszta Trajánt az Országos Román Kisebbségi Önkormányzat elnökét, aki kedves ajándékkal kedveskedett a verset mondóknak.

Minden verset mondó tanuló emléklapot kapott, a legjobbak pedig az oklevél mellett tárgyjutalomban részesültek.

A Békés és Hajdú-Bihari településekről érkező tanulók teljesítményét, ha összehasonlítjuk, a Bihariaknak nem kell szégyenkezniük, mert sok szép helyezést értek el versmondásban.

A korosztályonként felosztott csoportok között az alábbi eredményeket érték el a Hajdú-Bihar megyében működő nemzetiségi nyelvet oktató iskolák.

Első helyezést ért el Oromos Kristóf 5. o. Körösszegapáti (tanára Oláh Ildikó)

Második helyezett lett: Pál László 5. o. Pocsaj, Szabó Szabina 7. o. Körösszegapáti.

Harmadik lett: Buka Anett 5. o. Bedő, Asztalos Veronika 5. o. Furta, Mándoki Réka 7. o. Pocsaj.

Különdíjat kapott Barta Noémi 7. osztály Körösszakál.

A szavalóverseny befejezése után Nagyszebenből érkező művészeti csoport adott igen színvonalas ízelítőt a román népdalokból. A város zenei konzervatóriumának tanárai és hallgatói hangszeres kíséretében Sebastian Stan népdalénekes szórakoztatta a közönséget. Nagy tetszést aratott, amikor a csárdás dallamot mutatta be román, cigány és magyar énekekkel.

A hangulatos rendezvény után a háziak jóízű ebéddel vendégelték meg a verseny résztvevőit.

Written by admin.korosszegapati