Ortodox-puenkoesd-2013-018-600x400
június 23, 2013 Hírek Nincs hozzászólás

Ortodox-puenkoesd-2013-018-600x400

Hazánkban nemcsak a görög katolikusok, hanem az ortodoxok is búzát szentelnek pünkösd ünnepén. A különbség csak az időeltolódásban van.

Körösszegapátiban a régi búzaszentelés annyiban változik, hogy a hívek a papjuk bevezetésével nem vonulnak ki a búzaföld mellé. A tisztelendő úr figyelembe veszi híveinek idős korát, akik nehezen tudnának kimenni a búzaföldre.

Így aztán vasárnap reggel a búzacsokrok szépen asztalra helyezve várták a híveket. Dr. Origen Sabau esperes az ünnepi mise elhangzása után megszentelte a csokrokba kötött búzaszálakat.

Az ünnepi misére érkező hívek a tisztelendőjük vezetésével imádkoznak a nyári betakarítási munkálatok előtt a szépen fejlődő életért, a bő termésért.

Ilyenkor az ünnepi misére érkező hívek a tisztelendőjük vezetésével imádkoznak a nyári betakarítási munkálatok előtt a szépen fejlődő életért, a bő termésért.

Az ünnepi mise végeztével a megszentelt búzacsokrokat a hívek hazaviszik és a lakásba helyezik el, de jut belőle egy-egy megszentelt búzakalász az imádságos könyvbe is.

 

<<< képek >>>

Written by admin.korosszegapati