február 6, 2012 Hírek Nincs hozzászólás

A hírközlő eszközök (újság, rádió, televízió) nagyon is beharangozta az igazi tél közeledtét. Ennek köszönhetően az emberek felkészültek az „igazi tél” fogadására. Meg is érkezett pontosan, szombat reggelre mintegy 40 cm-es hó esett Körösszegapátiban. Reggel hat óra után a településen havat lapátoló embereket lehetett látni az utcán. Az emberek tudják, hogy akkor könnyebb ellapátolni a leesett havat, ha még a járókelők nem taposták le. A főutcán nincs is olyan porta, ahol ne takarították volna meg a hótól.Itt-a-havas-tel-2012-100-450x300

Dráguly László alpolgármester járta a község utcáit, figyelte, hogy nincs e valahol valami gond.

A település általános iskolájában már pénteken nem volt tanítás. –Vad Erzsébet igazgató elmondta, hogy a szünetet a fenntartó önkormányzat rendelte el. Az iskola tanulóinak mintegy fele más településekről érkezik. Berekböszörmény, Mezősas, Körösszakál és Körmösdpuszta. A gyerekek pontos szállítása bizonytalan lett volna, a nagy hidegben az iskola fűtése sem olcsó, mert mínusz tizenhárom fokban sokkal több gáz fogy. A számításuk szerint egy héten mintegy 150 ezer forintot takarítanak meg. Az elmaradt tanítási napokat a későbbiek során pótolják be, amikor már nem lesz olyan hideg. Így a gyerekeknek majd csak a jövő hét hétfőjén kell iskolába menniük. Az óvoda is szünetel, mert ilyen időben a szülők nem viszik el a gyerekeket.

A családsegítő szolgálat munkatársai tudják, kikhez kell eljutniuk. Ott hó seprés, favágás, begyújtás, bevásárlás a feladatuk. Van munkájuk elég. Tarsoly Tiborné a főutcán Pénzes Gyuláné kapu bejáratát takarítja meg a hótól.

Bor Tiborné az iskola napközijének élelmezésvezetője elmondta, hogy negyven főre most is főznek, így az idős emberek meleg ételhez jutnak, melynek legnagyobb részét a lakásukhoz viszik.

A hivatal zetorja járja a község utjait, s ha kell, a hólapáttal tolja el, tisztítja a porták bejáratait. Nemcsak Apátiban, hanem Körömösdpusztán is ezt teszi. Ami az oda vissza úttal mintegy ötven km. megtételét jelenti naponta.

A falusi emberek többsége nem várja azt, hogy mások segítsenek neki. Ő maga teszi a dolgát. Régen az idős emberek azt mondták elsőként a kapuk, nagykapuk előtt kell a havat elhányni. Bármi van, a mentő, a tűzoltó be tudjon a portára menni.

Kardos János vállalkozó udvarán a majd fél méteres havat el kell takarítani, mert az állatokhoz nem lehet eljutni, azokat pedig takarmányozni kell. A portáján géppel tolják el a nagymennyiségű havat.

Szakadáti Tibor az ortodox templom előtti bejáratot takarítja meg a hótól. Ezután pedig barátságból a szomszéd ház előtt Berke János kapu bejáratát takarítja.

Hétfő reggel csendes, szép fehér minden, a boltba megérkezett a kenyér és a tej. A Napló is, ha egy kicsit később, de eljutott olvasóihoz.

Délelőtt tíz óra körül, mint ahogyan azt a meteorológiai intézet jelezte elkezdett nagy szemekben hullani a hó.

Written by admin.korosszegapati