III. fokú hőségriasztás, vihar, jégeső várható július 8-án éjfélig!!!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján heves zivatarral érkezik a hőséget kö-vető enyhülés. Az előrejelzések szerint helyenként erős, akár 90 kilométer/órát meghaladó széllö-kések, illetve intenzív, nagyméretű jégeső, továbbá felhőszakadás is várható.

Az ilyen erős széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, és nemcsak balesetveszé-lyesek, hanem közlekedési akadályokat is képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tető-szerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit. Ha az Országos Meteoro-lógiai Szolgálat riasztása életbe lép, viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámo-kat, cserepes növényeket vigyék be az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket. A vihar idején közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat.
 Azok, akiket otthonában ér a heves zivatarra vonatkozó meteorológiai riasztás, áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, mert a háztartási gépek, elektronikai eszközök a villám okozta túlfe-szültség hatására károsodhatnak. A szabadban tartózkodók villámlás esetén kerüljék a magányos fák, antennák, nagyobb fémszerkezetek közvetlen környezetét, illetve a villámlásnak jobban kitett magaslati helyeket.
A villámlás ellen biztonságos menedéket nyújtanak az épületek, vagy a zárt ajtajú és ablakú autók.
Erős vihar esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban akár hu-zamosabb ideig is zavarok lehetnek. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült köz-műhálózatot észlel, ne közelítse meg, értesítse a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-össegélyhívószámon.
A zivatarokkal és a villámlással kapcsolatos részletes információk elérhetőek az alábbi linken:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_heves_zivatar
Az időjárással kapcsolatban kísérje figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztásait, amit megtehet a http://met.hu/ címen, vagy a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazásán (http://vesz.katasztrofavedelem.hu).

Written by admin.korosszegapati