december 21, 2011 Hírek Nincs hozzászólás

Első alkalommal 1995 karácsonyán tartották Körösszegapátiban a Karácsonyi Együtténeklés elnevezésű rendezvényt.

Az időpont jellegéből adódóan a találkozókon főleg egyházi énekkarok szerepeltek.

A szervezők főleg a román nemzetiségű települések éneklő csoportjait hívták meg, de szívesen látták a Romániában, a szomszédos Bihar megyében lévő testvértelepülések együtteseit is.

Ebben az évben a helyi református egyházéneklő csoportja, a Harmónia énekkar, valamint a szomszédos Bihar megyei Vaskóh (Vascau) város énekkara vett részt.

A Karácsonyi együtténeklésre Vaskóhról ötvenfős csoport érkezett Körösszegapátiba. Porge Florin polgármester és Ciuciana Adrian alpolgármester vezetésével.

Az ortodox templomban a szépen feldíszített fenyőfa mellett népes hallgatóság várta a szereplő kórusokat. Dr. Origen Sabau körösszegapáti, Bursusiu Mircea vaskói és Ionut Teodor Negreau körösszakáli ortodox tsztelendők tartották az ünnepi istentiszteletet, majd megkezdődött a kórusok szereplése.Reformtus__01A kórusok bemutatkozása előtt a megjelentek néma felállással adóztak dr. David Gheorghe elhunyt karnagy emlékének, aki tizenkét éven át irányította az apáti Harmónia Énekkart.

Elsőként Vaskóh város énekkara énekelt elsősorban egyházi énekeket Moise Morar karnagy úr irányításával. A több szólamban éneklő vegyes kar nagyon kellemes hangulatot teremtett különösen azzal, hogy olyan énekeket is előadtak román nyelven, melyet magyar nyelven ismert a megjelent népes hallgatóság.

Körösszegapátiban 2009-ben alakult a helyi református egyházközösség éneklő csoportja. Csizmadia Tibor református lelkipásztor nagy lelkesedéssel és hozzáértéssel irányítja az énekelni szerető híveit. Kevésbé ismert énekeket mutattak be az éneklő csoport tagjai.

A Harmónia Énekkart ez évtől dr. Carmen Rus irányítja a Nagyváradi egyetem tanára. Ő, aki a nagyváradi Filharmónia énekkarának tagja, mégis komoly kihívásnak vette a zenei képzettséggel nem rendelkező kórus vezetését. Lelkiismeretes munkájának már látszik az eredménye. Az egyre gyarapodó létszámú együttes nagyon szépen mutatkozott be a hazai közönség előtt.

A Karácsonyi Együtténeklés elnevezésű baráti találkozót megtisztelte megjelenésével Alexandru Victor Micula Románia Budapesti nagykövete és Calin Camarasan főkonzul Gyuláról.

A nagyon kellemes délutánon jól érezték magukat mindazok, akik megjelentek a település egyik legpatinásabb összejövetelén. A jó hangulat csak fokozódott, amikor a vendégek átvonultak a kultúrházba, ahol a hazaiak látták őket vendégül.

Az ízletes vacsora elfogyasztása után most már még felszabadultabban folytatódott az éneklés magyar és román nyelven. Igaz a legtöbb éneket, melyek elhangzottak, magyar és román nyelven is lehetett énekelni, ami nem újság itt a határ közvetlen közelében.

Alexandru Victor Micula nagykövet örömét fejezte ki, amit e kis településen tapasztalt. A két testvér település (Körösszegapáti és Vaskóh ) több mint 2 évtizedes baráti kapcsolata mintaszerű és példaértékű – mondta a megjelenteknek.

Porge Florin Vaskóh város polgármestere felidézte a két település kapcsolatának rövid történetét. Reményét fejezte ki, hogy a kapcsolat tovább folytatódik. Újabb baráti találkozóra invitálta a Körösszegapátiakat Vaskóh városába a 2012-es évben.

Written by admin.korosszegapati