június 22, 2011 Hírek Nincs hozzászólás

Rév község (Vadu-Crisului) település polgármestere Cosma Dorel és Hasas János alpolgármester meghívót küldtek Tarsoly Attila, Körösszegapáti polgármesterének és meghívták a község küldöttségét az általuk rendezett„Sóvám napok” ünnepségére.
A meghívottak a kétnapos rendezvény második (vasárnapi) eseményeit választották, két kisbusszal utaztak el, a Bihari hegyekben lévő, szintén a Sebes-Kőrös mentén elterülő településre.
A Körösszegapáti nyugdíjas klub tagjai, úgy készültek, hogy beneveznek a bográcsfőző versenybe. Már idehaza elhatározták, hogy egy igen egyszerű ételt fognak készíteni, paprikás krumplit kolbásszal, buggyantott tojássa.l Azért esett a választás erre az ételre, mert ez nem kíván különleges előkészületeket. Minden hozzávalót vittek magukkal, a házigazdák biztosították a tűzifát. AptiakRven-341-450x300 
Cosma Dorel polgármester pálinkával fogadta és köszöntötte a megjelent Körösszegapátiakat, Hasas János felesége pedig jó házigazda módjára segítette az elhelyezkedést, a főzéshez való előkészületeket.
Amíg Pintye József és felesége irányításával a főzéshez szükséges hagymát, burgonyát megpucolták, addig szerveződött a csoport a településhez közeli barlang és vízesés meglátogatásához. Elindultak a több km sétát igénylő útra, melyet becsülettel leküzdöttek. A séta jutalma pedig egy szép barlang és a vízesés látványa volt. Ezen túl az oda és visszaút is csodálatosan szép volt, a magasodó sziklák és a Sebes-Körös szurdok völgye elkápráztatta az alföldi síkságon élő, odalátogatókat.
Mire a túráról a csapat visszaérkezett elkészült a finom ebéd, melyet jó étvággyal elfogyasztottak. Lehetőség kínálkozott arra is, hogy a főzőversenyre a nagyváradiak által készített gulyáslevest, a hajdúszoboszlóiak slambucát és birkapaprikását, valamint a Székkutasiak marhapörköltjét is megkóstolhatták a jelenlévők. Közben a zsűri értékelte az elkészített ételeket, majd az eredményhirdetés és a jutalmak átadása következett.
A zsűri a hajdúszoboszlóiak által elkészített birkapaprikást és slambucot tartotta a legfinomabbnak, második helyezést az apátiak érték el. Az elismerő diplomát és a díszes serleget Pintye József vette át, melyet Cosma Dorel polgármester adott át.
Ezután baráti beszélgetés következett, valamint nyomon követhették az odalátogatók a nagy színpadon fellépő énekeseket, táncosokat.
Amikor pedig elérkezett a búcsúzás ideje Tarsoly Attila Apáti község polgármestere jelezte a vendéglátóknak, hogy augusztus 27-28-án kerül sor a Körösszegapátiban ötödik alkalommal megrendezésre kerülő IV (Kun) László fesztiválra.

Written by admin.korosszegapati