augusztus 27, 2010 Hírek Nincs hozzászólás

Évek óta Románia területén lévő kolostorokat látogatnak meg az apáti ortodox egyházközösség tagjai. Dr. Origen Sabau esperes és Blága János kántor előre tervezi, szervezi a látogatás programjait, az utakat. Eddig két napra utaztak el. Ebben az évben a hívek azt kérték, legyen három napos az út, így távolabbi helyekre is el tudnak jutni.news-20100827-11003755-1114840191Több, mint ezer kilométeres út

Körösszegapáti-Nagyvárad- Szatmárnémeti-. Negresti Oas- Orasul Nou-Máramarossziget- Birsana- Moisei- Tirgu Lapos- Rohia volt az útvonal.

A több mint ezer km-es úton bőven akadt látnivaló. A vidékek természeti szépsége, különösen a hegyvidék látványa, lenyűgözte a síkságon lakókat. Az emberek által épített környezet látványa is igen változó volt az út során. A harminchat fős közösség tapasztalhatta milyen különbségek, vannak egyes települések fejlettsége között. Ha van az embereknek munkája, keresete szép házak, udvarok, parkok jelzik azt.

Maradandó élmény

Az ortodox hívekre mégis a legnagyobb hatást, maradandó élményt a kolostorok, meglátogatása jelentette. A zarándokút során öt kolostort tekintettek meg. Ezek a következők: Bixad, Birsana, Moisei, Rohia és a Piscolt község közelében a határ menti kolostor. A hívek az ottani imahelyeken sokat imádkoztak, megfigyelték az ott élő apácák, szerzetesek hétköznapi életét. Volt látnivaló bőven.

Vasárnap délelőtt a Rohiai kolostorban Dr. Origen Sabau Körösszegapáti tisztelendő úr tartotta a misét a közeli és távoli településről érkező több száz hívő ember előtt. Elmondta a jelenlévőknek, hogy Magyarországról érkező apáti hívek nagy szeretettel érkeztek a kolostorba. Barátság, szeretet vezette őket erre a hosszú útra, hitüket gyakorolni. Az út költségeit támogatta a helyi román kisebbségi önkormányzat, de hozzájárultak a hívek is.

A 36 fő nagyon kellemesen érezte magát a három napos úton. A szervező egyházvezetők gondoskodtak arról, hogy maradandó élménnyel térjenek haza.

Kolostor látogatás – képek a galériában

Written by admin.korosszegapati