Roman-mesemondoverseny-es-felkeszitoi-2014-600x400
április 15, 2014 Hírek Nincs hozzászólás

Roman-mesemondoverseny-es-felkeszitoi-2014-600x400Április 9-től egy héten át az iskola tanulói a helyi képviselő testület és a román nemzetiségi önkormányzat támogatásával szervezete a nemzetiségi hetet.

Az első nap román nyelvű mesemondó versenyt szerveztek Sáfrányné Berényi Mária tanítónő és Oláh Ildikó tanárnő vezetésével. Tizenhárom tanuló mondott mesét, akik közül a szakértő zsűri a három legszebben mesélő tanulót kiválasztotta, akik Békéscsabán képviselik az iskolát.

Első helyezést ért el Maczó Dorina 2., második lett Kacsó Márió 5. osztályos és harmadik Lauff Regina 4 osztályos tanuló. A mesét mondott tanulók szép ajándékokat kaptak.

A következő nap az iskola minden tanulója meglátogatta a településen lévő ortodox templomot. Ott Blága János, az egyházközösség kántora, a helyi román önkormányzat elnöke bemutatta templomukat, beszélt annak történetéről. A tanulók nagy figyelemmel hallgatták a tájékoztatót. Többen voltak olyanok, akik naponta többször elmennek a templom előtt, de még belülről nem látták azt.

Pénteken Körösszegapátiban rendezték – immár nyolcadik alkalommal – az Országos Eminescu szavalóversenyt. Ez alkalommal Kovács Boglárka 6. és Oromos Kristóf 7 osztályos tanulók képviselték az apáti iskolát. Ők szépen szerepeltek. Oromos Kristóf első, Kovács Boglárka második helyezést ért el.

Hétfőn szépolvasási versenyt rendeztek, ahol tizenegy tanuló vett részt. A rendezők arra törekedtek, hogy a román nyelvet tanulók minél sokoldalúbban gyakorolják.

A zsűri itt is minden szereplő tanulónak ajándékot adott.

A nemzetiségi hetet szervezők a legjobban szereplő tanulókat egy Nagyváradi kirándulásra viszik el jutalmul. Ott meglátogatják a város legnevezetesebb helyeit.

A román nemzetiségi hét lezárásaként az iskola azokat a tanulókat, akik a különböző versenyeken jól szerepeltek egy napos Kirándulásra vitte Nagyváradra. Ott a tanulók kísérőikkel megtekintették a város főbb nevezetességeit.

Written by admin.korosszegapati