Orgonahangverseny-2013-038-600x400
december 7, 2013 Hírek Nincs hozzászólás

Orgonahangverseny-2013-038-600x400A református templom orgonájának belső felújítása befejeződött a településen. A több mint száz éves hangszer utoljára az 1920-as években volt javítva. Most alig két hónap alatt Kovács Tibor határon túli orgona restaurátor végezte a munkálatokat.

Szombaton délután pedig már a templomban az összegyűlt hívek előtt Kovács Tibor, miután az orgonán elvégezte az utolsó simításokat, hangverseny keretében bemutatta az általa felújított hangszert. Kivetített képek segítségével mutatta be azt, hogy milyenek voltak annak egyes darabjai a felújítás előtt, s milyen lett most a restaurálás után.

A határ túloldaláról érkezett Kovács Tibor nemcsak orgona restaurátor, hanem orgonista-kántor is, aki a rövid képes beszámolója után bemutatta, megszólaltatta a jelenlévőknek a templomi hangszert. Előbb klasszikusok által írt műveket, majd karácsonyi énekeket játszott.

Csizmadia Tibor a református egyházközösség lelkésze a jelenlévőknek elmondta, hogy s hívek sokat tettek azért, hogy a templom hangszere, újra a régi szép hangján kísérője legyen az elhangzó egyházi énekeknek. Megköszönte a híveknek azt, hogy anyagi hozzájárulásukkal lehetővé tették, hogy a hangszer újra a régi, szép hangján szólaljon meg, ezáltal még színesebbé, bensőségesebbé tegye a templomban tartott istentiszteleteket.

Written by admin.korosszegapati