Eminescu--nnep-az-apiti-templomban-2013-068-600x400
június 11, 2013 Hírek Nincs hozzászólás

Eminescu--nnep-az-apiti-templomban-2013-068-600x400Eminescu emlékünnepséget rendezett Körösszegapátiban a Román Ortodox Egyházközösség. A nagy román költő (1850. január 15 – 1889. június 15) emlékére tartott ünnepséget támogatta a magyarországi Román Ortodox Püspökség, a nagyváradi Szent Mina Mártír Rend, a nagyváradi Állami Színház, a nagyváradi Ortodox Teológia, a Kultúráért Alapítvány, a nagyváradi Lelkiség és a határon átívelő kapcsolatépítési projekt, valamint a helyi Román Nemzetiségi Önkormányzat.

A rendezvény helye a román ortodox templom udvara volt, ahol Mihail Eminescu költő mellszobra áll.

Dr. Origen Sabau helyi ortodox tisztelendő köszöntő szavai után kulturális műsor következett, melynek központjában a nagy költő élete és költészete állt.

Fellépett a Nagyváradi Egyetem énekkara dr. Carmen Rus vezetésével.

Szavaltak a gyulai Román Nemzetiségi Gimnázium tanulói, híres színészek és művészek Nagyváradról: Eugen Tugulea, dr. Florin Maris Hinsu, valamint a szegedi Román Nyelvű Intézet egyetemistái.

Többen előadást, megemlékezést tartottak a költő szobra mellett. Később Siluan atya a magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke díszes emléklapot adott át azoknak a személyeknek, akik hosszú éveken át sokat munkálkodtak a román nyelv ápolásában és tevékenykedtek a magyarországi román közösségek életében.

Később a jelenlévők bevonultak a templomba, ahol koncertet hallgattak meg a nagyváradi Művészeti Egyetem kórusának és zenekarának előadásában. A zenekart dr. Tudor Ciupeiu, a kórust dr. Carmen Rus vezényelte.

Majd a megjelentek ünnepélyesen megkoszorúzták a költő mellszobrát.

 

<<< képek >>>

Written by admin.korosszegapati