január 11, 2013 Hírek Nincs hozzászólás

Tisztelt Körösszegapáti lakosok!

Az elmúlt időben különböző sajtó értesülések alapján többen érdeklődtek a településen szolgáltatott ivóvíz minőségéről. Önkormányzatunk megkereste a Belügyminisztérium illetékes szervét a hiteles tájékoztatás céljából.

A Belügyminisztérium hivatalos válaszát az alábbiakban közöljük.

„A víz minősége nem változott a településen, azonban az Európai Unió területén az ivóvíz arzén tartalmára vonatkozóan 10,0 µg/l a megengedett határérték. Az Unió által adott átmeneti mentesség 2012. december 25-én lejárt, azaz ettől az időponttól fogva a szabályozás szerint ennek kell megfelelni. 2009-től eddig az időpontig 20 µg/l volt az arzén-szennyezettség megengedett határértéke.

Körösszegapáti Nagyközség a Hajdú-Bihari Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás tagjaként a KEOP keretében részt vesz a Hajdú-Bihari Ivóvízminőség-javító Projektben, amelynek eredményeként az ivóvíz minősége legkésőbb 2015 nyarán mind a hazai előírásoknak, mind az EU elvárásainak teljes mértékben meg fog felelni.

Körösszegapáti ivóvizének arzén-szennyezettsége nem éri el az Európai Unió előírásai szerinti határértéket, tehát nem szerepel a derogációval érintett települések listáján, ezért átmeneti ivóvíz-ellátási intézkedésekre nincsen szükség.

Written by admin.korosszegapati