október 11, 2012 Hírek Nincs hozzászólás

Családi délutánnal zárták a Teremtés Hetét Körösszegapátiban

A magyar keresztyén egyházak idén is ökumenikus módon ünnepelték meg a Teremtés Hetét szeptember utolsó és október első vasárnapja között.csaladi_nap

A Teremtés Hete rendezvénysorozat célja a közös ünneplés és közös cselekvés, hogy az egyházi közösségek aktívan vegyék ki részüket a teremtett világ fenntartható fejlődésének elősegítésében. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa teremtésvédelmi munkacsoportja a Jézus és a teremtett világ – „…úgy szerette Isten a világot…” – témát és mottót választotta az idei Teremtés Hete ünnepének témájául. A kis dél-bihari falu református gyülekezete körében szeptember 30-án nyitó istentisztelettel vette kezdetét az egyhetes rendezvény, amely aztán október 7-én a gyülekezeti teremben és annak udvarán zárult – tudtuk meg a helyszínen Csizmadia Tibor lelkipásztortól. Az eltelt hét alatt esténként gyűltek össze a hívek – korosztálytól függetlenül -, s járták körbe a témát. Azt boncolgatták, hogy helyi szinten mit tehetnek a teremtett világért, hogyan őrizhetik azt meg az utókornak oly módon, hogy azok is legalább olyan környezetben és élhető módon nőjenek fel, mint a mostani felnőttek. A fiatal lelkész szerint konkrét elhatározások is születtek a hívekben, pl. a jövőben nem égetik el a növényi hulladékot, hanem komposztálják azt, illetve lemondanak az ásványvíz fogyasztásáról, hiszen a palack az idők végezetéig fennmarad, nem bomlik le, ami által erősen károsítja a környezetet. Végső soron a teremtett világ környezettudatos, felelősségteljes megőrzését sikerült elültetni az esténként 30-40 résztvevőben, akik valószínűleg tovább adják azt embertársaiknak is.

Vasárnap hangulatos családi együttlétre került sor, amikor is a rövid áhítat és a lelkész gitárkíséretével való közös éneklés után tesztet töltöttek ki a hallottakkal kapcsolatban, majd kézműveskedtek, s a hét zárásaként elfogyasztották a parókia udvarán bográcsban főtt sertéspörköltet.

Written by admin.korosszegapati