február 22, 2012 Hírek Nincs hozzászólás

Lassan egy éve lesz, hogy Nagyváradról hetente egy alkalommal átjár dr. Carmen Rus és férje Sebastian Rus a település Harmónia Énekkarának művészeti vezetőjeként. A tanárnő nagyon lelkiismeretesen és nagy-nagy türelemmel tanítja a kórust különböző énekekre, kórusművekre. Teszi ezt nagy lelkesedéssel és örömmel úgy, hogy az utazással, valamint az énekkar működésével, fellépéseivel járó költségeiket sem az elmúlt évben, sem az idén nem térítette meg nekik senki.007-450x300A helyi Román Egyesület nem tudja finanszírozni a felmerülő kiadásokat, mert a pályázati lehetőségek szinte teljesen megszűntek. 2011-ben az egyesület még a nemzetiségi civilszervetek támogatását sem kapta meg, hiába pályáztak arra.

Az előző években megkötött Bihar-Bihor (Debrecen-Nagyvárad) közötti kulturális megállapodások lehet, hogy még élnek illetve megújultak, de a kórus a segítségadás semmilyen formáját nem élvezi, sem a magyar, sem pedig a román részről hangsúlyozza lapunknak Vad Erzsébet a „Harmónia” nemzetiségi kórus vezetője.

A Gyulán székelő Országos Román Kisebbségi Önkormányzattal, illetőleg Dokumentációs Központtal (Gyula-Nagyvárad) is létezett hasonló protokolláris megállapodás, de ők sem tudták, tudják támogatni az Apátiak felnőtt kórusának működését. Így van ez mindannak ellenére, hogy ez az egyetlen bihari kórus, amely román nyelven is megfelelő színvonalú produkcióval képes bemutatkozni bárhol és ebben az évben húsz éves működésre tekinthet vissza.

A kórus tagjai továbbra is szeretnék, ha működne az énekkar, ezért a karnagyhölgynek és a férjének a munkáját apró kedveskedésekkel köszönik meg. Például ilyen alkalom a születésnapjaikon való köszöntés. Az év első napjaiban Carmen Rus karnagyot köszöntötték születésnapja alkalmából a kórus tagjai, most a férje ünnepelte születése napját. Egy tortával és csekély ajándékkal kedveskedtek neki a kórustagok, melyet Vad Erzsébet kórusvezető adott át a csoport nevében.

Written by admin.korosszegapati