kunlaszlo
augusztus 18, 2015 Hírek Nincs hozzászólás

kunlaszlo Kilencedik alkalommal rendezték meg Körösszegapátiban a IV. Kun László Fesztivált. A kétnapos rendezvény a Bihari térség egyik legismertebb és leglátogatottabb szórakozási eseménye lett.

 

Köszönheti ezt annak, hogy a szervezők kikérték a településen élők véleményét a programokról. A rendezvény fő célja egyébként az, hogy lehetőséget adjanak a környék amatőr művészeti csoportjainak a szereplésre. Láthatta a közönség a berekböszörményből érkezett Tóth testvéreket, akik citeráztak, de szerepeltek még citerások Komádiból, Csökmőről az ifjúsági fúvós zenekar, valamint táncosok Körösnagyharsányból, a Magyarhomorogról, Biharugráról és Zsadányból.

Programok kavalkádja
A szervezők igyekeztek a két nap programját úgy összeállítani, hogy minden korosztálynak legyen szórakozási lehetősége. A kicsiket ugrálóvár, lufibohóc, különböző játékos versenyek szórakoztatták. A gyermekek a kézműves sátorban a helyi pedagógusok irányításával rajzolhattak, gyurmázhattak, az Iszkiri zenekar gyermekműsora szórakoztatta őket. Volt rendőrségi-, tűzoltó- és mentő bemutató. Magyarhomorogról a kutyaiskola „tanulói” és gazdáik szórakoztatták a közönséget. Sokan gyönyörködtek a Mezősas és Biharkeresztes vadászainak, Dézsi Sándor és Váncsa Károly őzagancs gyűjteményében.

Vasárnap délelőtt a református templomban Papp Csaba révi tiszteletes tartott istentiszteletet, majd megkoszorúzták a főtéren lévő kopjafát és a Csáky-emléktáblát, Hasas János révi alpolgármesterrel együtt. A településre érkező nagyszámú közönséget falunéző kisvonat vitte körbe a településen, megismertetve velük a község egyéb nevezetességeit. Volt kispályás labdarúgó verseny, ezt a körösszakáliak nyerték. A főzőverseny egyre több közösséget vonzott. Nem volt könnyű dolga az ételeket kóstoló zsűrinek, akik az Öregfiúk csapatának birkapörköltjét hozták ki győztesnek. Nagy sikere volt az Apátiból elszármazott Réti Éva divattervező ruhakölteményeinek. Pántya Péterné szárazvirág kötő és csuhészobor készítő alkotásait, Pálfi Sándor népi iparművész citeráit csodálhatták és próbálhatták ki az érdeklődők.

A nagy hőség ellenére mind két napon több ezer ember jelent meg a településen, ahol a felsorolt együttesek mellett olyan ismert, neves együttesek is vonzották a közönséget, mint a Kis Grófo, Jolly és Suzy, az Irigy Hónaljmirigy, R-GO, és a Kowalsky meg a Vega.

 

Ha összefognak a szervezők!
– Több héten keresztül a településen nagyon sokan azon fáradoztak, hogy az ideérkezők jól érezzék magukat, kellemesen emlékezzenek az idelátogatók erre a rendezvényre, hogy jövőre is ellátogassanak Körösszegapátiba – fogalmazott megnyitójában Tarsoly Attila polgármester, aki az esemény befejeztével a következőket mondta: – Kilenc évvel ezelőtt, amikor először szerveztük meg a IV. (Kun) László Fesztivált, azt hiszem senki nem gondolta, hogy ilyen hatalmas rendezvénnyé növi ki magát! Az esemény kapcsán mindenki láthatta, tapasztalhatta, hogy ha összefogunk, és közösen dolgozunk, akkor milyen nagyszerű dolgokat tudunk megvalósítani!

 

Vmirjáncki József

Written by admin.korosszegapati