diszno-600x400
február 8, 2014 Hírek Nincs hozzászólás

diszno-600x400Élmény volt pénteken az apáti iskolásoknak az egész napos rendezvény, melyet a farsang jegyében rendeztek.

Drágulyné Teberán Mária tanítónő a disznótor megrendezését, Pintye Edit tanítónő pedig a farsang megszervezését vállalta. A pedagógusok és a szülők egyaránt támogatták, segítették Őket.

A helyi önkormányzat a 130-140 kg-os sertést biztosította az iskolának erre az alkalomra.

A reggel disznóöléssel, és annak feldolgozásával kezdődött. Tokai Tibor vezetésével. mint ahogyan azt 50-60 évvel ezelőtt a faluhelyeken szokás volt szalmával perzselték a levágott disznót. Később pedig már gázperzselővel folytatták, mert akkor már az volt a szokás.

Reggelire tepertős pogácsa és tea volt mindenkinek. Majd a berettyóújfalui Múzeum munkatársai Kállai Irén vezetésével fotók kivetítésével elevenítették fel az iskolásoknak a régi disznótori hagyományokat, az ahhoz kapcsolódó szokásokat. Szükség is volt erre, hisz az utóbbi évtizedekben már faluhelyen sem vesznek részt a gyerekek a disznótorban. Nagyon kevés azon helyeknek a száma, ahol disznótort tartanak.

Ebédre a szakácsnők orjalevest főztek házilag készített finom tésztával. Mindenki evett finom toroskáposztát, majd pedig a farsangi időszak legjellemzőbb tésztáját a fánkot kóstolhatták meg.

Ebéd után a gyerekek közkedvelt karaoke versenye következett. Később pedig a jelmezbe öltözöttek mutatkoztak be. A nagyszámú közönség jót mulatott egyes szereplők bemutatkozásán, vagy a látott jelmezeken. A zsűri pedig értékes jutalommal díjazta azokat, akik felöltöztek. Ezt követte a táncház, amikor táncra perdültek gyermekek felnőttek egyaránt. Mindenki nagyon jól szórakozott.

Ez a tartalmas nap pedig azzal fejeződött be, hogy a gyerekek és felnőttek megkóstolhatták a frissen sült kolbászt és a finom hájas tésztát.

Mire vége lett az iskolai programnak a jelenlévők egyaránt megállapíthatták, hogy fáradságos napot fejeztek be, de mindenki jól érezte magát.

Written by admin.korosszegapati