Ortodox-templomban-Negresti-Oas-2013-600x400
december 28, 2013 Hírek Nincs hozzászólás

Ortodox-templomban-Negresti-Oas-2013-600x400Meghívást kapott Romániából, Szatmár megyei Negresti-Oas város (Avasfelsőfalu) önkormányzatától a Körösszegapáti „Harmónia” énekkar, hogy vegyen részt a karácsonyi ünnepkör már hagyományos rendezvényén a „Nagyon régi téli szokások, örökségek Fesztiválján”. (Festivalul Datinilor Si Obiceiurilor De Iarna)

Az énekkar tagjai olyan karácsonyi énekeket „kolindákat” elevenítettek fel, amelyeket a Körösszegapátiban és környékén élő román nemzetiségű emberek énekelnek. Ezen énekek keresését, felkutatását segítették Czencz Péterné, Rácz Györgyné, Blága János.

A kétszáz kilométeres útra elutazott csoportot a város polgármesteri hivatalában köszöntötték és látták vendégül.

E fesztiválon a környező településeken túl megjelentek csoportok Ukrajnából is. Magyarországról a Körösszegapátiak vettek részt. Az énekes bemutató egyik színhelye a város ortodox temploma volt. A Körösszegapátiak a település művelődési házában léptek fel, Dr. Carmen Rus karnagy irányításával.

Később a csoport tagjai megtekintették a város és környékének nevezetességeit. Volt mit megnézni az Avas vidék központjában és a szomszédos településeken. Nagyon szép lakóházak jellemzőek e vidékre. (a lakosság fiatalabb korosztálya külföldön dolgozik) A látványt fokozta az is, hogy ilyenkor karácsonykor a házak többsége díszesen kivilágított.

Másnap a csoport tagjai konferencián vettek részt, ahol a szakemberek és a megjelent együttesek vezetői arról tanácskoztak, hogy milyen lehetőségei vannak az egymás mellett élő szomszédos népek kulturális életének alaposabb megismerésére, miként lehet a kulturális kapcsolatokkal kiszélesíteni az idegenforgalmat.

Dr. Carmen Rus az énekkar szakmai vezetője és Blága János a Köröszeggapáti román nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondták a jelenlévőknek, hogy hozzáértő emberek kellenek a csoportok vezetéséhez. Nyelvi akadályok nincsenek, mert a területen élő emberek közül többen ismerik a másik nemzet anyanyelvét. A kulturális tevékenységbe befektetett anyagiak többszörösen megtérülnek.

Written by admin.korosszegapati