Reformatus-orgona-2013-015-600x400
november 25, 2013 Hírek Nincs hozzászólás

Reformatus-orgona-2013-015-600x400Az 1800-as évek végén, már akkor sem új orgonát vásároltak az apáti református templom atyafiai. Azóta a több mint száz év elmúlta szükségessé tette az orgona felújítását, restaurálását.

Nagytiszteletű Csizmadia Tibor református tiszteletes úr –  aki a templomi összejöveteleken rendszeresen kíséri az egyházi énekeket az orgonán – tudja a legjobban, hogy a hangszer felújítása szükségessé vált. Ezért keresett szakembert a munkálatokhoz.

Kovács Tibor orgonaépítő, restaurátor, aki Erdély szerte végez ilyen munkálatokat vállalta az orgona felújítását. A szakember szétszedte, a műhelyében javítja, majd azt visszaszállítva a településre elvégzi a beszereléseket, majd az orgona hangolását. Ezeket a javítási munkálatok két hónap alatt végzi el.

Az orgona restaurátor elmondta, hogy a műemlék orgona javításához csak korhű anyagokat használ. Például a ragasztáshoz nem műanyag eredetűt, hanem természetes anyagból készült ragasztót.

Miután az orgona elkészül, Kovács Tibor karácsony előtt bemutató koncertet tart az általa restaurált orgonán a gyülekezet tagjainak.

Csizmadia Tibor portálunknak elmondta, hogy az orgonajavítás nem kevés költségét a gyülekezeti tagok gyűjtötték össze és fizetik ki.

Written by admin.korosszegapati