február 29, 2012 Hírek Nincs hozzászólás

A Körösszegapáti Községi Önkormányzat a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról szóló 375/2010 (XII.31.) Korm. rendelet alapján megvalósítandó startmunka mintaprogram keretében, az önkormányzati épületek alternatív fűtési rendszereinek megvalósítása tárgyában 2.800.000 Ft eszköztámogatásban részesült, mely támogatásból kialakította az Általános Iskola épületének alternatív fűtését.Biomassza-kazan-beszereles-2012-006-450x300

A megvalósítás során az intézménybe 1 db 75 kW teljesítményű biomassza fűtésre alkalmas HŐTERM CARBON 75 típusú kazán beszerelésére került sor a TÖMB 2002 Kft. kivitelező által. A beépített kazán szilárdtüzelésű, egyaknás töltőrendszerű tüzelőberendezés, vízhűtéses rostélyszerkezettel, és hőszigetelt ajtókkal ellátva. A nagyméretű tűztér és berakó ajtó kialakítással, a kazán igen jól használható tűzifa, fabrikett, nyesedék és a szabványos méretű kis szalmabála eltüzelésére. Jelen fűtésrendszer kialakítása nagymértékben csökkenti az intézmény gázfogyasztását. Az energiaköltségek csökkentésének egyik lehetséges megoldása a mennyiségi gázenergia megtakarítása. A felhasznált energiamennyiség csökkentése hosszú távon a gazdaságosabb fűtést, a költséghatékonyabb működést eredményezi.

 Ezek a szempontok nagyon lényegesek az Önkormányzat számára, mivel szerény költségvetésből gazdálkodunk és igyekszünk odafigyelni, hogy megragadjunk minden alkalmat, hogy kiadásainkat, költségeinket csökkentsük.

A biomassza kazánprogram keretében lehetőségünk adódott, hogy a beépített kazán üzemeltetéséhez és karbantartásához, valamint a szükséges tüzelőanyag előállításához, beszerzéséhez közfoglalkoztatott munkavállalókat alkalmazzunk. A program segítségével 2 fő szakmunkást 11 hónapig napi 8 órában és 4 fő segédmunkást 4 hónapig szintén napi 8 órában tudunk foglalkoztatni. Ezek a munkavállalók gyűjtik be a cserjéket, fajövéseket, melyeket aprítékolás után fűtésre használnak.

Több okból is fontos az Önkormányzatnak, hogy részt tud venni ebben a startmunka mintaprogramban. Elsősorban azért, mert 6 fő munkanélküli lakosnak munkát tudunk biztosítani több hónapon keresztül, a kazán használatával valamelyest csökkenteni tudjuk az intézmény fűtésére fordított kiadásainkat és végül, de nem utolsó sorban, az árokpartról kiirtott cserjék, kökényesek hatására javul a település arculata, a falukép szebbé válik, a mezőgazdasági külterületi utak pedig járhatóbbá válnak a gazdák számára.

Written by admin.korosszegapati