december 21, 2011 Hírek Nincs hozzászólás

Főleg az óvodás és az iskolás gyerekek várják nagyon a karácsonyi ünnepeket. Az ajándékok készítése, adása, nagy izgalommal tölti el őket. Ehhez járul még hozzá a téli tanítási szünet kezdete is az iskolában.

Ők maguk is tesznek azért, hogy a szünet előtti utolsó tanítási nap emlékezetes, program dús legyen az iskolában. Így szívesen vállalják azt, hogy a szünet előtti napon műsort tanulnak és mutatnak be társaiknak.

Körösszegapátiban minden évben az iskolások betlehemes játékokat tanulnak és adnak elő. Mesejátékot mutattak be a nyolcadik osztályos tanulók, amit Kormányné Virányi Ilona tanárnő tanított be. A településen élő román nemzetiségiek szokásainak felhasználásával román nyelven adták elő a karácsonyi kolindálási szokásokat a hatodik osztály tanulói, melyet Oláh Ildikó tanárnő a hagyományőrző szakkör vezetője tanított be a gyerekeknek.

A tanulók nagy kedvvel tanulták és adták elő a lassan már feledésbe menő népi jelegű jeleneteket A szülők pedig főleg az idősebbek nagy szeretettel figyelték a gyerekek műsorát, mert ők sok-sok évvel ezelőtt szintén előadtak, így ismerősként tekintették meg a gyerekek által előadott karácsonyi énekeket, verseket, mondókákat.sulikari_1

 

Különlegessé tette az idei karácsonyi ünnepséget, hogy az előadás ideje alatt megérkeztek a Romániából már évek óta hazánkba látogató vendégek. Ők Gyuláról indultak el és bejárták a román nemzetiségiek lakta településeket (Körösszakál, Körösszegapáti, Bedő és Pocsaj) A felsorolt helyeken a felnőttekből álló csoport a Romániában ilyenkor elterjedt karácsonyi kolindálásnak különös formáját mutatták be, a turkajárást, a kecskemaszkos alakoskodást.

Ez a román népszokás napjainkban már nem jellemző a bihari területen. Karácsony előtt fiatalok (legények) népviseleti öltözékben járták a település házait. Közülük egy kecskemaszkot öltött magára, melynek a feje fából van, álkapcsa mozgatható, így azt csattogtatni tudja, gazdája pedig piros lepelbe burkolózik. A fiatalok ütemes táncot jártak, így köszöntötték a közelgő ünnepet.

A romániai turkajárás szereplőit a helyi román kisebbségi önkormányzat látta vendégül.

Written by admin.korosszegapati