január 21, 2011 Hírek Nincs hozzászólás

Tragikus autóbalesetben elhunyt Gheorghe David zeneszerző, karnagy és zenetörténész, a Bihar Megyei Kulturális, Hagyományőrző és Vallásügyi Igazgatóság volt elnöke.Georghe_David

 

Gheorghe David 1941 június 24-én született a Fehér megyei Abrudbányán.

A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte meg diplomáját, ott is doktorált. Tizenhét évig a dévai színház igazgatója és karnagya. Tanított a váradi Francisc Hubic Művészeti Iskolában, illetve a Művészeti Líceumban és az Állami Egyetem Zenei Fakultásán is.

Tíz könyvet  írt, de szakmai tevékenysége nem merül ki ennyiben. Számos országos és nemzetközi konferencia aktív résztvevője. Zeneszerzőként mintegy kétszáz mű köthető a nevéhez. Húsz évig volt a bihari kulturális igazgatóság vezetője.

Szorosan kötődött Magyarországhoz is. Tizenhárom éven át hetente járt át Körösszegapátiba a helyi „Harmónia” énekkar tagjait tanította különböző dalokra, énekekre.

Nevezetesebb fellépései: Az Apáti nevű települések országos találkozói, Érmelléki Kórusok Találkozója Székelyhídon, Magyarországi románok kulturális napjai, és kórusfesztiválok Gyulán.

Az általa tanított kórus különböző énekeket, dalokat adtak elő egy, vagy két szólamban, alkalmanként zenei kísérettel.

Nagy érdemei vannak a két nép egymáshoz való közeledés és barátkozása terén. Ezért a tevékenységéért több elismerést is kapott.

Emlékét megőrizzük!

Written by admin.korosszegapati