szeptember 16, 2010 Hírek Nincs hozzászólás

A Körösszegapáti Családsegítő Szolgálat Szűcsné Nagy Ildikó és a helyi védőnő Pap Eszter szervezésével csontritkulás témájában kérte elsősorban az idősebb korú nők megjelenését. Előadást tartott dr. Simkovics Enikő a berettyóújfalui kórházból. Elmondta a megjelenteknek, hogy ez a láthatatlan, nem érezhető betegség csak akkor tapasztalható, amikor már az emberek csontozata annyira gyenge, hogy az alapvető mozgások is korlátozottak, vagy pedig bekövetkezik a legrosszabb, a csont törése.2010_0916Image0008cutA „néma járvány”-nak elnevezett betegség, ha nem teszünk ellene semmit, előidézi a csonttörést és repedést, csökken a testmagasság, háti görbület alakulhat ki.

 

Ha pedig ez bekövetkezik az egyéneknél sokak életmódját alapvetően, befolyásolja – ezért kell védeni a csontjainkat.

A doktornő elmondta a megjelenteknek, hogy mit tehetnek a csontritkulás megelőzése, vagy legalább is a lassítása érdekében.

Az előadás elhangzása után harmincöt megjelent, főleg idős nő „szűrése” következett, Nagyné Kovács Ildikó kórházi asszisztens közreműködésével. A vizsgálat után legtöbben megnyugodva állapították meg hogy nem jelzett a műszer eltérést. Tizenöt főnek viszont további vizsgálaton kell megjelenni Berettyóújfaluban.

A vizsgálaton megjelentek elmondták, hogy nagyon jó ez a kezdeményezés, hogy a településekre jönnek ki a szakemberek a kórházból, mert nem kell egy egész napot eltölteni az utazással és a várakozással. Így többen tudnak megjelenni a vizsgálatokon. 

A képek az előadáson és a vizsgálatokon készültek.           (Foto: Vmirjáncki József)

Written by admin.korosszegapati