június 8, 2010 Hírek Nincs hozzászólás

A Magyarország-Románia Határon átnyúló Együttműködési Program keretében (HURO) a következő közös rendezvényt a Bihor megyei Réven tartották.

A „Sóvám” ünnepség programja része a Körösszegapáti és Rév telepsülések közötti közös rendezvénysorozatnak.

 Délelőtt a fiatalok részére szavaló és prózamondó versenyt rendeztek, melyen Apátiból is utazott négy tanuló. Harmincöt gyermek szerepelt, akiknek az előadott műsorát neves Nagyváradról érkezett zsűri tagok értékelték, akik Kiss Törék Ildikó és F. Bató Ida színművészek a nagyváradi színházból, valamint Pertő Csilla parlamenti képviselő.
 
Szabó Julianna hetedik osztályos tanuló versmondásban az első helyet szerezte meg, Pénzes Andrea dicséretet kapott.
 
Délután a település legszebb részén, a futballpálya környékén – ahol kezdődik a Sebes-Körös összeszűkült szorosa (csak a Nagyvárad-Kolozsvár vasútvonal halad rajta keresztül) – tartották az ünnepséget.
 
A körösszegapáti küldöttséget Cosma Doriel polgármester és Hasas János alpolgármester fogadták.
news-20100608-05252636-731445627A csoport tagjai sétát tettek a révi szorosban, ahol a Sebes-Körösön sóval megrakott tutaj érkezett, bemutatván azt, hogy régen hogyan szállították az egyik legértékesebb ásványi anyagot az alföldre. A polgármester felszólította a tutajon érkező só szállítókat a „vám megfizetésére” – ezzel kezdődött meg az ünnepség. (valamikor ez a vámszedés igen komoly eseménye volt a községnek, hisz nagy értéke volt a sónak)
Később fellépett a nagyváradi „General Traian Mosoiu” kórus, továbbá Alexandra és DJ Lexya koncert volt.
A második nap programja még színesebbnek mutatkozott. Bogrács főzőverseny, népi együttesek felvonulása a településen, a Sebes-Körös menti népi együttesek fellépése következett.
Volt postagalamb röptetés, „A legszebb révi gazdaság” verseny eredmény hirdetése, melynek komoly volt a tétje, hisz a nyertes gazdának három évig nem kell helyi adót fizetnie. A főzőverseny legjobbjainak díjazása, együttesek, szólóénekesek fellépése gazdagította a programot.
Este, sötétedés után tűzijáték zárta a kétnapos Sóvám ünnepséget Réven, ahol a Körösszegapátiból érkezők is jól érezték magukat. 

Sóvám napok Réven – Képek a Galériában

Written by admin.korosszegapati