Halottak-husvetja-2013-092-600x400
május 12, 2013 Hírek Nincs hozzászólás

Halottak-husvetja-2013-092-600x400

Elhunyt hozzátartozóikra emlékeztek családtagok, rokonok, ismerősök, amikor a húsvét vasárnap után egy héttel a temetőjükbe mentek. Ilyenkor a temetők külön lévő ortodox része szépen megújul, mert a hívek az ünnep előtt rendbe hozzák a sírokat és annak környékét.

Délelőtt templomukban a szokásos misén vettek részt Körösszakálban és Körösszegapátiban a román ortodox vallás hívei.

Körösszakálban, amikor a vasárnapi mise befejeződött, Ionut Negrau ortodox tisztelendő vezetésével a hívek a temetőbe vonultak, ahol Guj János kántor segítségével imádkoztak közösen a hívekkel az elhunytak lelkéért. A szertartáson a helyi lakosokon túl főleg Gyula városából érkeztek a hozzátartozók, de voltak a közeli Komádiból is.

Körösszegapátiban vasárnap délután gyűltek össze a hívek a temetőben. Ott dr. Origen Sabau esperes imádkozott és olvasta fel azok neveit, akiket ilyenkor a hívek előre egy papírlapra felírnak.

Körösszakálban a temetőbe kivitt piros tojásokat, kalácsot, tésztát, üdítő italokat és a bort egy sírra helyezték, Körösszegapátiban pedig egy arra külön készített kőasztalon van elhelyezve az étel és ital.

Mindkét tisztelendő szenteltvízzel meghinti az ételeket, italokat, majd a hívek egymást megkínálva fogyasztják el azokat.

Written by admin.korosszegapati