október 3, 2010 Hírek Nincs hozzászólás

Az, hogy mi történik és mi fog történi a következő négy évben a településen nagymértékben függ a most megválasztott Képviselőtől és a polgármester személyétől – így vélekedik Zima Viktor aki a falu egyik legidősebb lakosa. Viktor bácsi nem tudott elmenni a szavazóhelyiségbe, ezért kérte a mozgóurnát, hogy ő és felesége Irma néni voksolhasson.2010_1002Image0024A mozgó urnát szállítók – akik a szavazatszedő bizottság tagjai készséggel segítettek nekik azzal, hogy elmentek a lakásra.

Ha ennyivel is, de a két idős ember beleszólhatott a falu közösségének az életébe – mondta a szavazás után a 89 éves Viktor bácsi és felesége, aki már betöltötte a nyolcvanharmadik évet. 

A képen a két idős ember a lakásán szavazott.  (foto: Vmirjáncki József)

 

Sabau Oriegen szavaz

Sabau Origen tizenhárom évvel ezelőtt, mint misszionárius érkezett Körösszegapátiba. Azóta, mint családos ember szervezi az apáti ortodox egyházközösség életét. A hivatalos ügyek elintézése után megkapta a jogot, lehetőséget arra, hogy Magyarországon szavazhasson a helyi képviselői választáson.2010_1002Image0017Az alig negyven éves ortodox tisztelendő élt is a jogával és leadta voksát először Magyarországon.

Nagy dolog ez – mondta Sabau Oriegen tisztelendő úr, hogy egy kisebb közösség, melynek ő is tagja meghatározhatja, befolyásolhatja szavazatával életkörülményeinek alakulását.

A fényképen Sabau Origen szavaz          (Foto: Vmirjáncki József )

 

Népes család ment szavazni Apátiban

Népes család ment szavazni a kisebbségi önkormányzati választásra. Dráguly Sándor és családja délután, mielőtt a fiatalok elutaztak volna ki dolgozni, vagy tanulni távolra együtt indultak el a szavazóhelyiséghez. Lázár Demeterné, Dráguly Sándor és felesége Marika, valamint két fiuk Sándor és Péter időben regisztráltatták magukat a település román kissebségi szavazni akarók sorába.2010_1002Image0030Most pedig éltek a lehetőséggel és elmentek, hogy szavazzanak arra a négy főre, akik képviselik őket a következő négy évben.

Körösszegapátiban a román kisebbségi önkormányzat igen sok módon szervezi és támogatja a hozzájuk tartozó emberek életét. Most is olyan képviselőket fognak választani, akik ezt teszik továbbra is. 

A fotó a Dráguly család szavazása alkalmából készült. (Foto: Vmirjáncki József)

 

Fiatal pár először szavaz Magyarországon

Életük egyik nem mindennapi eseményének tartja a Körösszegapátiban lakó, s régebben Romániában élő fiatal házaspár azt, hogy szavazhatnak Magyarországon e kis Bihari faluban Körösszegapátiban. Lenti Béla és felesége Lenti Enikő Nagyvárad várost hagyták ott és költöztek Körösszegapátiba.2010_1002Image0007Még két évvel ezelőtt nem gondolták, hogy olyan elhatározásra jutnak, hogy egy Magyarországi kis településen fognak házat vásárolni és ott fognak lakni. A szavazás pedig nekik azért is nagy dolog, mert azt tapasztalják, hogy az itt lakók aktív közéletet élnek, s érdekli őket a településen történő események.

A Magyarországon először szavazó pár, akik egyelőre figyelemmel kísérik a kis település mindennapi életét, ünnepi öltözetben jelent meg a szavazóhelyiségben és adta le szavazatát Körösszegapátiban.

A képen szavazás után Lenti Béla és felesége Körösszegapátiban  
(Foto: Vmirjáncki József)

 

Együtt indultak el voksolni

Az elmúlt években megközelítően ötven fő költözött Körösszegapátiba a szomszédos Romániából Nagyváradról és környékéről. Közülük már sokan állampolgársági esküt tettek, vagy mint Uniós állampolgárok – állandó lakcímmel rendelkeznek a településen – bár román állampolgárok, de voksolhatnak a képviselőválasztáson.2010_1002Image0019Puskás Irén, Ferencsil Dezső, Popa Nikoletta és Jorga Dojna együtt indultak el, mert nagy dolognak tartják, hogy szavazatukkal beleszólhatnak annak a közégnek az életébe, ahol élnek.

Életüknek különös és jelentős eseménye ez a szavazás, hisz először szavaznak Magyarországon. 

A fotó: együtt indultak el voksolni   (Foto: Vmirjáncki József)

Written by admin.korosszegapati